Sara Galan

Sara Galan har dansat sedan hon var sex år. Hon gick på Balettakademins yrkesförberedande program i Stockholm och på det internationella studieprogrammet vid Broadway Dance Center i New York, med fokus på hip-hop, house och afrikanskt. Saras bas ligger i den västafrikanska dansen och hon har tränat under ledning av lärare och legender som Mouminatou Camara, Moustapha Bangoura, Djoneeba, Babacar Mbaye och Youssouf Koumbassa. 2005 föddes hennes egen stil African vs Dancehall som satte henne på danskartan och som inspirerat till hennes undervisning i Sverige, Europa och USA.

Sara har medverkat i många shower, i både Europa och USA, och nu senast i Stockholm med legenden Mouminatou Camara. 2009 blev hon officiell medlem i House-legenden Ejoe Wilsons company Beyond Phenomenon och 2010 blev hon medlem i hiphop-koreografen Kelly Peters KPDC. 2012 Koreograferade hon för Panetoz och hiten ”Dansa Pausa”. I september 2012 står hon som koreograf och dansare till världskända Agnes inför hennes uppträdande på Sommarkrysset.

Vad lär man sig på dina klasser?

På mina klasser får man sambandet mellan den afrikanska dansen och dagens dansstilar, man får teknik och min syn på dans. Eftersom jag tycker att musikalitet är väldigt viktigt är det något jag jobbar aktivt med på klasserna.

Vad tycker du är viktiga egenskaper hos en dansare?

Att vara öppen för nya stilar, att inte fastna i det man kan bäst, att vara lyhörd musikaliskt men framför allt att vara öppenhjärtad, att dansa med känsla och aldrig glömma varför man gör det… passionen!

Vad gör din stil unik?

Jag använder mig av den västafrikanska dansen, av traditionella trummor så väl som av dagens musik och provar hela tiden nya satt att förmedla mig på. Jag är väldigt explosiv men glömmer aldrig att förmedla känslorna i dansen.

Vad inspirerar dig?

Jag hämtar min inspiration från alla resor jag gör och alla stilar jag ser, kända som okända, och självklart från olika underbara dansare som alla har något nytt att förmedla.