Wanda Berntsson

Wanda har fått sin utbildning på Danscenter och Base23 i Stockholm samt hos Broadway Dance Center i New York. Hon blev nominerad till ”The Outstanding Student Award” för sin dansinsats och sina kreativa och unika koreografier. Detta utvecklades till att hon fick koreografera ”The Professional Semester Programs”, slutföreställningen på Broadway Dance Center. I New York har hon jobbat med olika artister samt koreografen Brice Mousset och uppträtt med hans kompani på Macc Theater. I Sverige har Wanda medverkat en hel del i musikvideos, inom film och reklam. Hon har turnerat med artister, uppträtt samt koreograferat olika arrangemang.

Vad lär man sig på dina klasser?

Att inte ge upp, att vara i nuet och njuta på vägen. Man utvecklar sin kroppsmedvetenhet och sitt sätt att lyssna på musik och hur man vågar släppa det mentala och skapa eget. Jag vill inspirera andra dansare genom min konst men likaså genom det jag säger. Jag anser också att skapa eget är viktigt för ens självförtroende och utveckling som dansare, det kan vara ett av många bra sätt att lära känna sin kropp på och hur vi faktiskt fungerar mentalt. Vi dömer inte varandra på klass, istället stöttar vi varandra och dansar med våra innerliga känslor. ”Start where you are, use what you have, Do what you can”

Vad tycker du är viktiga egenskaper hos en dansare?

Disciplin och ödmjukhet. Viktigt att hålla tider och vara förbered mentalt så som fysiskt. Även separera det privata med jobb i många sammanhang. Din personlighet speglar sig i dansen och det är det vackra. Sen är det många motgångar på vägen, men det är en del av resan. Viktigt att vara hälsosam och äta ordentligt. Jag tycker det är viktigt att glädjas för varandra och med varandra. Det är viktigt att ta plats men också att kunna berömma andra. Jag tror att många dansare kan ha liknande mål med vad som känns viktigt som dansare rent fysiskt men varje individ har något eget och det tycker jag är det viktigaste, att vi helt enkelt inte ser likadana ut. Vi födds som människor, inte som dansare. Vi väljer att dansa efteråt.

Vad gör din stil unik?

Först och främst så älskar jag det jag gör och har en stor passion för det. Jag känner att mycket kommer från min personlighet men om man ser tillbaka så har man formats efter hela ens bakgrund d.v.s familj, kärlek, olika människor, kultur, utbildningar, lärare, resor, motgångar, vackra upplevelser och erfarenheter. Vi får inte glömma bort dansens historia och dess bakgrund till hur dansen har utvecklats idag. (Pionjärer) Jag har en enorm drivkraft och älska att leda och har väldigt mycket tålamod. Jag försöker skapa det jag visualiserar och tror på och är alltid redo för nya utmaningar även om jag blir nervös. Jag använder mycket av det jag känner i nuet, det är ett sätt för mig att acceptera situationen och gå vidare eller bara njuta av något alldeles underbart som pågår. Så som livet är för alla. Upp och ner. Allt handlar om hur vi hanterar det och vad som händer på vägen och vad vi gör av vår erfarenhet. Mycket är upp till oss själva. ”Dans är ett befriande språk om man är öppen för det”

Vad inspirerar dig?

Mina känslor, d.v.s motgångar samt lycka. Min familj och vänner. Människor generellt som tror på mig. Andra kreativa personer. Musik är en stor nyckel till vårt skapande, musik för mig gör att jag måste bara dansa! Det kan göra att jag får idéer eftersom musik leder till känslor. Mina elever inspirerar mig jätte mycket. Tack vare deras tillit får jag vara med om deras utveckling och jag älskar att leda, utveckla och vara kreativ! ”Den största risken i livet är att inte ta någon”.